**Alfred sold thrice as many $5 T-shirts as $10 T-Shirts. He also sold twice as many $10 T-shirts as $20 T-shirts. He collected $160 more from selling $5 T-shirts than from selling $20 T-shirts.a) How much money did he collect from selling $5 T-shirts?b) How many T-shirts did he sell altogether?Solution**

He collected $160 more selling $5 T-shirts than from selling $20 T-shirts.

6 units – 4 units ----- $160

2 units ----- $160

1 unit ----- $160 divided by 2 = $80

**Q(a)**How much money did he collect from selling $5 T-shirts?

6 units ----- 6 x $80 =

**$480**

Answer: He collected $480 from selling $5 T-shirts.

Answer: He collected $480 from selling $5 T-shirts.

**Q(b)**How many T-shirts did he sell altogether?

($5 T-shirts) ----- $480

$480 divided by $5 = 96 (T-shirts)

($10 T-shirts)

4 units ----- 4 x $80 = $320

$320 divided by $10 = 32 (T-shirts)

($20 T-shirts)

4 units ----- 4 x $80 = $320

$320 divided by $20 = 16 (T-shirts)

Total number of T-shirts sold

96 + 32 + 16 =

**144**

Answer: He sold 144 T-shirts altogether.

Answer: He sold 144 T-shirts altogether.

## No comments:

Post a Comment